Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bableves

2009.05.17

Mi kell hozzá?

 

·        1 bögre „fehér étkezési” bab

 

·        1 kis répa, 2 gyökér – leveszöldség néven futnak

 

·        Só,bors, vegeta

 

·        Kis fej vöröshagyma

 

·        6-8 gerezd fokhagyma

 

·        Füstölt kolbász

 

·        Zsír és liszt a rántáshoz

 

 

 

Hogy készül?

 

A babot ki kell válogatni, meg kell mosni legalább 2 vízben. Bődület, hogy a bolti bab is milyen koszos. Egy nagyobb edénybe hideg vízben fel kell rakni főni. Itt kell hozzáadni szinte mindent: répa, gyökér, 1 kanál só, egy kanál vegeta, a kis fej vöröshagymát megpucolva, de egészben, valamint a fokhagymákat. Jegyezd meg, mennyi van benne, mert majd ki kell szedegetni külön. Ha szereted, megpakolhatod füstölt kolbásszal is, én két kisebb darabot szoktam hozzáadni, tudod, csak az íze kedvéért… Ezt az elegyet kell főzni nagyon sokáig. Minimum egy óra, de a bab állagával ellenőrizheted. Ha OK, ki kell szedni a fokhagymát, a zöldségeket és a vöröshagymát is. A rántás itt sem sokban különbözik a krumplifőzelékétől, de itt kicsit több lisztre van szükség. Tehát, egy kis edényben egy fakanál zsíron 3-4 fakanál lisztet megpirítasz, de úgy, hogy el ne kezdjen égni. Folyóra, barnára. Le kell venni a tűzről, és hozzá kell adni egy fakanál piros, őrölt paprikát. Ezt villámok gyorsaságával meg kell kavarni és egy előre odakészített(!!!) bögre hideg vízzel felönteni. Trükkös, mert ha másodpercekkel lemaradsz, rettenet keserű lesz az egész. Ezt kell a babos részlegre önteni. Már tudjuk, ha csomós, segítségül hívjuk a teaszűrőt és minden gondunk elillan.

 

 

 

Itt következik a csipödött, csipetke, csipedett… Ez annyi néven fut, ahány étteremben tálalják. Kis galuskaszerű valami a bablevesben. Ezt a főzés közben ár el kell készíteni, mert hagyni kell egy kicsit száradni, mielőtt hozzáadod a leveshez. Nos, 1 tojást, fél kiskanálnyi sót, 3-4 evőkanál lisztet kell összegyúrni, majd kis, szinte 1x1 centi nagyságú darabkákra csipkedni! Azt hiszem, innen a név:). Ezt egy szép, tiszta konyharuhára dobálhatod eleve és ha kiszáradt, 5 perccel a főzés befejezése előtt szépen beleborítod a levesbe. Pár perc tétova után kész is!